14 Eki 2021

Aile Danışmanı Nedir?

/
Yorumlar0

Evli çiftlerin veya aile üyelerinin ev içinde yaşadıkları sorunlara yardımcı olup, çözülmesine destek sağlayan kişiye aile danışmanı denir. Aile içinde yaşanan her türlü problemin çözümüne yardımcı olabilir. Süreç olarak ele alındığında ise, bir aile danışmanı tüm aile bireylerini dahil edebileceği gibi bazen de bir kısmıyla çalışabilir. Yani anne, baba ve çocuklar bir aile danışmanıyla aynı anda görüşme sürdürebilir. Aile danışmanı öte yandan, eşler arasındaki sorunlara da yardımcı olur.  Aile danışmanı olabilmek için ise psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gereklidir fakat yeterli değildir. Bu bölümleri başarı ile tamamlamış kişilerin daha sonrasında aile danışmanlığı sertifikası alması (eğitimlerine katılıp başarılı olmak şartı ile) gereklidir. Bu eğitimleri tamamlamış kişilere aile danışmanı unvanı verilir.

Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi günümüzde sıklıkla başvurulan psikoterapinin bir dalıdır. Aile toplumu oluşturan en temel yapıdır ve bu yapının düzeninin korunması aile içindeki kişilerin hem bireysel olarak sağlıklı yaşam sürebilmesi için hem de aile birliği ve düzeninin sağlanması için oldukça önemlidir. Aile içerisinde yaşanan sorunlarda ve krizlerde ise durum çözülemediğinde yardıma başvurulunur. Bu durumda aile terapisi yöntemi kullanılır. Aile içerisindeki bireylerin anlaşmazlıklarını çözmelerine birbirlerini anlamalarına yardımcı olur. Belirli seanslara tüm aile üyeleri katılabileceği gibi bazen sadece eşler ile de yürütülebilir. Aile terapisi, bir aile içerisindeki tüm üyeleri gözlemleme fırsatı bulunan bir terapi türü olduğu için çözüm sürecine aile yapısını oluşturan tüm kişilerin dahil olması çözümlerin kalıcılığını ve etkisini arttırır. Aile terapisine gelen aile üyeleri birbirlerinden çekinip konuşmak istemedikleri durumlar yaşayabilirler. Bu durumda alanında uzman bir aile terapisti gerekli müdahalelerle çıkan tartışmaları yönetebilir. Aile terapisi ile aynı zamanda, aile bireyleri kendilerini daha iyi ifade etme fırsatı yakalayabilirler bu sayede birbirlerini daha iyi anlayıp aile içinde huzur ve düzeni koruyabilirler. Özetle söyleyecek olursak, aile hayatımızın çoğunluğunu birlikte geçirdiğimiz kişilerden oluşan yanımızdır. Aile içinde psikolojik ihtiyaçların karşılanması ve psikolojik iyiliğin olması hayatlarımızı etkileyecektir. Stresli yaşam koşulları, bazen yanlış anlaşılmalar, bazen eksik ifade edişler her alanda olduğu gibi aile içinde de iletişim problemlerine sebebiyet verir. Tam bu sırada bir uzman yardımıyla aile terapisine başvurmak, sağlıklı aile işlevini korumaya yardımcı olacaktır. Sorunlarla başa çıkabilme becerilerini kazanan, birbirlerini kabul eden, paylaşım yapabilen ailelerde ise aile içi mutluluk sağlanacaktır.

 

Ne Zaman Aile Terapisine Gidilmelidir? Aile Terapisine Neden Gidilir?

Ailede yaşanan her olayın etkisini ve izlerini üzerimizde taşırız. Sıkıntılı ve zorlu süreçlerden her aile geçebilir, ama artık değişen düşünceler ile birlikte bu süreçlerden yardım alarak geçmek yaygınlaşmıştır. Aile terapisi ile uzun vadeli etkiler alınarak süreçleri kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Aile içinde düzende sorunlar bazen ebeveynlerle, bazen çocuklarla olabildiği gibi bazen de eşler arasında olabilmektedir. Fakat hiçbirini birbirinden bağımsız ele almak mümkün değildir. Çünkü ailenin içindeki her üyenin ilişkisi birbirlerinin psikolojik durumunu etkilemektedir. Kendi problemlerini aile içerisinde çözmekte yetersiz kalan herkes aile terapisine başvurabilir. Aile içindeki rollerin değişmesi, çocukların anne-baba misyonunu üstlenmesi gibi durumlarda yetişkinlik dönemlerine kadar süren sorunların başlangıcı oluşur. O sebeple yardım almakta geç kalmamak önemli bir detaydır. Aile içi şiddet durumlarıda aynı yıkıcı etkilere sebebiyet vereceği için hiç vakit kaybedilmeden terapiye başlanması gereken durumlardandır. Aile içinde kaybedilen anlayış düzeni hatta saygı seviyesi tartışmalara tartışmalar bozulan ilişkilere yol açar. Aslında olayların zincirleme bir düzenle birbirini takip ettiğini söylemek mümkündür. Öte yandan aile terapisine sadece bu dönemlerde gidildiğini söylemek yetersiz kalacaktır. Özellikle boşanma süreçlerinde, çocukların bu süreci sorunsuz atlatabilmesi için aile terapistinin yardımına ihtiyaç duyulur. Boşanma sürecinde çocukların psikolojik iyiliğinin korunması hem anne babalarıyla ilişkileri için hem de ileriki yaşamlarında kendi kuracakları aile düzenleri için önemlidir. Son olarak ise aile kuran ya da boşanma sürecindeki bireyler dışında, aile kurma niyetinde olan kişilerde destek alabilirler. Hem duygusal bağı hem ortak hedefleri olan kişilerin oluşturduğu yapı olan aile düzeni, hayatlarımıza kalıcı etkiler bırakır. Bu sebeplerdendir ki yardım alma ihtiyacı ertelenmemeli ve aile terapisine gereken önem verilmelidir.

Yorum yapmak ister misiniz?

Hemen Arayın